onsdag 3 februari 2010

Fika

Hej Bloggen! Den här veckan är det min tur att göra gofika till mitt jobb. Så jag vill varna alla läsare.
Att baka gofika är tidskrävande och omständigt. Man gör det inte på 15-20 minuter. Man hackar/strimlar inte några saker och sen stekar man till det. Utan man bakar och väntar och kyler och gräddar...
Men vad gör man inte för att imponera på kvinnor i medelåldern.(obs. alla är inte det, jag har även en arbetskamrat som är man.)

Jag bestämde mig för att göra ett runt bakverk dom kom på att göra i slutet av 1800-talet i Frankrike.

Det är rätt enkelt och ser coolt ut, men tar tid! ca:1,5 timme kanske.

Ugnen ska vara på 170 grader.

Riv mandelmassa och rör i äggvita så det blir en fin smet.
Platta ut smeten på plåten, sådär runt som det ser ut på bilden.
In med den i ugnen tills dom blir gyllenbruna.

Sådär! kyl dom, ute eller i frys.

Nu ska man blanda till en smet.

I den är det en stor klick smör,äggulorna som blev över, kakao och sjukt mycket Florsocker.
VISPA!

Under tiden har själva kakorna blivit kalla, då smetar man på smeten med en sked på botten av kakan.

Så ska dom se ut, man smetar på, på undersidan av kakan.
Och så ut med dom i kylan igen eller i frysen. Jag föredrog balkongen.

Smält chokladen i ett vattenbad. Man tar en kastrull med kokhett vatten, lägger en tallrik eller skål av något slag, dock inte plast och sen på med chokladen. Det smälter långsamt.

Doppa kakorna i den smälta chokladen, så nu kan man tro att det är klart och det kan vara klart om man vill det.

Men jag lyxade till det med att smälta vit choklad och ljus chodlad att garnera med.
KLART!

2 kommentarer:

  1. Du kommer ju att bli grymt poppis!

    SvaraRadera
  2. Imponerande! Såna kan du få göra fler gånger... kanske nästa gång du kommer till sthlm?

    SvaraRadera