söndag 28 mars 2010

Helstekt fläskfilé med potatisgratäng


Söndag och vad passar väl bättre då än att lyxa till det lite. Helstek fläskfilé smakar mums. Inte särskilt dyrt behöver det inte heller bli. Dansk eller ännu värre Italiensk fläskfilé går att få för en ringa penning. Själv väljer jag närproducerad om det går. Som ni ser har jag delat den på två. Allt för att få plats i min gryta. Helsteker gör jag för att behålla köttbiten saftig. Börja med att gnida in köttbiten i balsamvinäger. Därefter gör man en marinad. Här kan man variera sig ganska mycket allt efter smak och tyckte. Själv valde jag denna gång att skära små hål i fläskfilén där jag stoppade in mindre bitar vitlök. Marinaden består allt som oftast av olja som bas. Olika kryddor bör man även ha i marinaden. Jag hade soja och det blev mycket gott. Köttet ska gärna ligga i marinaden ett antal timmar för att det ska ta åt sig smak. Bryn på köttet i en stekpanna innan ni kör den i ugnen .
Därefter potatisgratäng. Skiva potatis och lök och varva i form. Den fege använder matberedare. Sedan på med grädde så det täcker. Grädden är enligt mitt tycke hemligheten så snåla inte på den. Ta inte heller någon lågfettprodukt. Det ska vara riktig vara. Så in med allt i ugnen. Kör in allt i ugnenDryga 200 grader blir bra. En stektermometer är ett bra hjälpmedel när man ugnssteker. Köttet bör bli en 65-70 grader innan ni tar ut det. Gratängen ser man att den är färdig genom att känna med en sticka.
Slutresultatet... Till denna rätt passar det bra att dricka ett gott glas rödvin. (passar till många rätter enligt mitt tycke, min bror föredrar öl). Torres (ja som världens bästa fotbollsanfallare) Coronas tempranillo passar utmärkt.

1 kommentar: