torsdag 7 januari 2010

Gratinerad hummer

Nyårsfest lika med hummer. Så tänkte vi också när vi bestämde oss för att göra gratinerad hummer på nyårsafton. Vi njöt av denna rätt tillsammans med mina föräldrar hemma hos dem i Näsåker. Börja med att skaffa fram bra medhjälpare...



Steg två är att rensa hummern från allt kött. Börja med att dela hummern i två delar. Mycket av hummern ska med. Även hummersmöret inne i hummern går att äta men inte magsäcken inne i kroppen och skitsträngen i skjärten. Klorna innehåller riktigt mycket kött. Skjärten är gigantisk. Det fina med rätten är att man skrapar ur köttet och gör en röra som man återlägger i skalet och gratinerar i ugnen. Gott och inte kladdigt när man äter. Här har en av mina medhjälpare nyss öppnat en klo.

Därefter gör du en sås på vitt vin, vatten, en skvätt konjak, hummerfond och lite cayennepeppar som du reder av med maizena.

Röran som ska återläggas i skalen fräser du samman och består av hummerköttet, kronärtshjärtan, tomat, parmesanost och lite vitt bröd. Börja med att mixa hummerköttet. Allt utom osten och brödet ska sedan fräsas som hastigast i en stekpanna. Lägg i röran i hummern. Häll över såsen, strö över lite bröd och parmesanost efter behag. In i ugnen ca 10 min på 250 grader.

Till detta drack vi ett gott amerikanskt vitt vin, Clay station med lite inslag av honung som passade utmärkt. Rekommenderas väl kyld...

Servera en enkel sallad och ett vitt bröd till.

Slutresultatet: Mums!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar